2014. augusztus 5., kedd

Mandulás percek


Ha nem fogyna el olyan gyorsan, állandóan tudnám enni ezt a kekszet - is.  :-)
Szeretem a ropogósságát, a gyömbéres-édes illatát és a perceket, amikor nyugodtan ehetek belőle egy csésze kávé vagy tea mellett.




Annak idején, amikor a férjemmel először töltöttünk együtt egy hétvégét, ilyen mandulás sütit készítettem. Lehet, hogy ez sorsdöntő keksz volt akkor ;-), de az biztos, hogy azóta is nagy kedvenc a mazsolás piskóta mellett. 

A recept eredetileg kesudióval írja, amivel bizonyára szintén nagyon finom, de ha néha elcsábulok efelé a mag felé, a kekszbe már soha nem jut. :-) Mandulával szoktam sütni, de akár el tudom képzelni dióval vagy mogyoróval is. 
Viszont azt hiszem, ennek a sütinek a legfőbb vonzereje számomra a gyömbér és a kardamom. Ezek nélkül is jó lehet, mert egy sima mandulás keksz is finom tud lenni, de ezekkel a fűszerekkel egyenesen zseniális!!!

Ha édeskés-gyömbéres-mandulás illatra vágysz a lakásban és még szívesen meg is kóstolnád, ne habozz!

Hozzávalók:

150 g liszt
150 g nádcukor (én kristálycukorral is szoktam sütni, legalább olyan jó)
150 g vaj
4 tojás sárgája
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt kardamom (keleti fűszerboltokban kapható - ha nincs, 2 kanál gyömbért teszek bele)
1 zacskó vaníliás cukor
250 g mandula / kesudió

Elkészítése:

A lisztet a gyúródeszkára öntöm, mélyedést készítek a közepébe. Beleteszem a cukrot, a tojások sárgáját, a fűszereket, majd összekeverem. Gyors mozdulatokkal belegyúrom a felszeletelt, hideg vajat és az apróra vágott mandulát / diót. Alaposan kidolgozom a tésztát.
Elharmadolom a tésztát, 2,5 cm átmérőjű hengereket formázok belőlük és hűtőszekrénybe teszem, míg a vaj újra megdermed. Kb. fél cm-es szeleteket vágok a hengerekből, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem (mehetnek elég sűrűn egymás mellé, csak kicsit nőnek meg a melegben) és előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 12 percig sütöm őket. 

Boldog mandulás perceket! :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése